Οι διαφορές ανάμεσα στο Matcha και στο πράσινο τσάι

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ: "Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του matcha και του πράσινου τσαγιού;" Ενώ το πράσινο τσάι συνδέεται εδώ και καιρό με διάφορα οφέλη για την υγεία, όπως απώλεια βάρους, μείωση του στρες και βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας, ένα ακόμη είδος τσαγιού με πιο φωτεινό πράσινο χρώμα κλέβει την παράσταση: το matcha.

Σε σύγκριση με το πράσινο τσάι, το Matcha είναι ένα υψηλότερης ποιότητας τσάι, με πιο λαμπερό, σε μορφή σκόνης, περιέχοντας πολύ μεγαλύτερες ποσότητες καφεΐνης, αντιοξειδωτικών και πρόσθετων οφελών για την υγεία. Αυτό οφείλεται στον τρόπο που καλλιεργείται και παρασκευάζεται το matcha σε σχέση με το πράσινο τσάι. Συνεχίστε την ανάγνωση για να ανακαλύψετε ακριβώς πώς η σκόνη matcha διαφέρει από το πράσινο τσάι και γιατί θεωρείται πιο υγιεινό.

Είναι το matcha και το πράσινο τσάι το ίδιο πράγμα;

Τεχνικά, το matcha είναι ένα είδος πράσινου τσαγιού. Και το matcha και το πράσινο τσάι προέρχονται από ένα φυτό που είναι εγχώριο στην Κίνα, γνωστό ως Camellia sinensis, το οποίο μπορεί να εντοπιστεί σχεδόν 5.000 χρόνια πίσω στην αρχαία Κίνα. Αν και και τα δύο προέρχονται από το ίδιο φυτό της ποικιλίας Tencha, καλλιεργούνται διαφορετικά.

Ποιες είναι οι διαφορές στην καλλιέργεια;

Συνήθως, το πράσινο τσάι καλλιεργείται υπό τον ήλιο μέχρι τη στιγμή της συγκομιδής. Ωστόσο, για την καλλιέργεια του παραδοσιακού matcha, οι θάμνοι τσαγιού καλύπτονται για να παραμείνουν στη σκιά για τις τελευταίες εβδομάδες πριν από τη συγκομιδή. Η σκιά βοηθά να αυξηθεί η ποσότητα της χλωροφύλλης στα φύλλα, οδηγώντας σε πιο πυκνά, πιο ζωηρά πράσινα χρώματα στα φύλλα του matcha και σε έναν υψηλότερο αριθμό θρεπτικών συστατικών από το παραδοσιακό πράσινο τσάι.

Μετά τη συγκομιδή, που γίνεται χειροκίνητα, τα νεαρά φύλλα αποθηκεύονται σε σκοτεινό μέρος για την προστασία των θρεπτικών συστατικών. Αφαιρούνται οι φλοιοί και τα κλαδιά του φυτού και τα φύλλα αλέθονται σε μια λεπτή, λαμπερή πράσινη πούδρα.

Ενώ το παραδοσιακό πράσινο τσάι συχνά παρασκευάζεται από φύλλα σε φακελάκια τσαγιού, το matcha παρασκευάζεται από ολόκληρα φύλλα που αλέθονται σε λεπτή πούδρα. Τα ολόκληρα φύλλα αλέθονται σε πούδρα, ανακατεύονται με ζεστό νερό και απολαμβάνονται σιγά-σιγά, ενώ με το παραδοσιακό πράσινο τσάι, τα φύλλα αφήνονται να βράζουν στο νερό για ένα έως τρία λεπτά και στη συνέχεια αφαιρούνται από το βραστό νερό.

Είναι πιο υγιεινό το matcha συγκριτικά με το πράσινο τσάι;

Οι αξιοσημείωτα υψηλές συγκεντρώσεις φαινολικών οξέων, κερκετίνης, ρουτίνης, θεανίνης και χλωροφύλλης στο matcha υπερβαίνουν αυτές σε άλλες ποικιλίες πράσινου τσαγιού. Μελέτες έχουν δείξει ότι το matcha περιέχει συχνά 3-10 φορές περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες από τις συνήθεις ποικιλίες πράσινου τσαγιού. Επιπλέον, το matcha περιέχει την ουσία EGCG, γνωστή και ως κατεχίνη, μία από τις ισχυρότερες αντιοξειδωτικές ουσίες.

Το matcha και το πράσινο τσάι έχουν τα ίδια ποσοστά καφεΐνης;

Αναρωτιέστε πώς συγκρίνεται το Matcha με το πράσινο τσάι όσον αφορά την καφεΐνη; Το Matcha έχει επίσης περισσότερη καφεΐνη από το κανονικό βρασμένο πράσινο τσάι - αλλά λιγότερη από ό,τι θα βρείτε στο κανονικό βρασμένο μαύρο τσάι ή στον καφέ. Συγκεκριμένα, μια κούπα matcha έχει περίπου 19-45 mg καφεΐνης, ενώ ένα τυπικό πράσινο τσάι έχει περίπου 11-25 mg ανά μερίδα.

Όταν τα φύλλα τσαγιού αφαιρούνται από το νερό μετά τη διαδικασία της εκχύλισης στο κανονικό πράσινο τσάι, ορισμένα από τα θρεπτικά συστατικά αφαιρούνται αναπόφευκτα. Συγκριτικά, όταν καταναλώνετε matcha, επωφελείστε από τα πλήρη οφέλη του ολόκληρου φύλλου τσαγιού. Η μέθοδος καλλιέργειας με σκιά είναι επίσης υπεύθυνη για τα επιπλέον οφέλη του matcha σε σύγκριση με το πράσινο τσάι.

Συμπεράσματα 

Το Matcha προέρχεται από το ίδιο φυτό με το παραδοσιακό πράσινο τσάι, αλλά αποτελεί μια μοναδική και ελκυστική μορφή του πράσινου τσαγιού. Αποτελείται από ολόκληρο το φύλλο, το matcha περιέχει πιο ισχυρές ποσότητες αντιοξειδωτικών και άλλων ευεργετικών στοιχείων σε σύγκριση με το απλό πράσινο τσάι.

Αγόρασε Matcha Ninja

 

Πηγή: https://matcha.com/blogs/news/matcha-vs-green-tea-matcha-powder-is-better-heres-why-plus-5-tips

Επιστροφή στο ιστολόγιο