Μετάβαση από τον καφέ στο matcha!

Μπορείτε να αποφύγετε τα αρνητικά συμπτώματα διακοπής του μεταβαίνοντας βήμα-βήμα στο matcha. Η κατανάλωση ενός συνδυασμού από καφέ και matcha για εννέα ημέρες είναι ένας ιδανικός τρόπος να σταδιακά σταματήσετε την κατανάλωση καφεΐνης. Για παράδειγμα, μπορείτε να ξεκινήσετε πίνοντας ίσες ποσότητες καφέ και matcha, και μετά από εννέα ημέρες, ο καφές μπορεί να αντικατασταθεί εξ ολοκλήρου από το matcha. Το matcha προσφέρει επίσης μια πιο χαλαρωτική πηγή καφεΐνης με μια μακρά λίστα επιπλέον οφελών για την υγεία. Γιατί τόσοι πολλοί άνθρωποι αλλάζουν από τον καφέ στο matcha - και θα έπρεπε να κάνετε κι εσείς τη μετάβαση;

Όταν σταματάτε να πίνετε καφέ απότομα, είναι δύσκολο. Οι κοινές παρενέργειες της διακοπής του καφέ περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, μυϊκό πόνο, ναυτία, κόπωση και άγχος. Ωστόσο, αν προσπαθείτε να σταματήσετε να πίνετε τόσο πολύ καφέ ή καφεΐνη γενικότερα, δεν πρέπει να ταλαιπωρήσετε τον εαυτό σας και να σταματήσετε απότομα. Σε αυτό το άρθρο, έχουμε αναλύσει πόσο εύκολα μπορείτε να μεταβείτε από τον καφέ στο matcha σε μόλις εννέα ημέρες και όλους τους λόγους για τους οποίους θα χαρείτε που το κάνατε.

Το matcha έχει καφεΐνη, αλλά επεξεργάζεται διαφορετικά. Ο καφές και το matcha είναι εξαιρετικές πηγές καφεΐνης, αλλά το matcha έχει επιπλέον οφέλη για την υγεία. Για αυτούς και πολλούς άλλους λόγους, οι βουδιστές μοναχοί πίνουν matcha τσάι εδώ και αιώνες - μπορούν να παραμένουν χαλαροί, ενεργοί και συγκεντρωμένοι κατά τη διάρκεια της μελέτης για ώρες, χωρίς την ένταση άλλων ποτών με καφεΐνη. Επιπλέον, το matcha έχει υψηλότερα επίπεδα φυτοθρεπτικών συστατικών και η καφεΐνη του απορροφάται από το σώμα μας με έναν πιο αργό, πολύ πιο υγιεινό τρόπο από την καφεΐνη του καφέ.

Σας ενθαρρρώνουμε να δοκιμάσετε τη μετάβαση στο matcha και να απολαύσετε τα οφέλη του. Μην ξεχνάτε ότι η μετάβαση θα πρέπει να είναι σταδιακή, καθώς η καφεΐνη είναι μια ουσία που μπορεί να δημιουργήσει εθισμό. Με την εναλλαγή καφέ και matcha σε μικρές ποσότητες, μπορείτε να μειώσετε την κατανάλωση καφεΐνης και να αποφύγετε τα συμπτώματα της διακοπής.

Παρακάτω είναι τρεις συμβουλές που πρέπει να θυμάστε όταν μεταβαίνετε από τον καφέ στο matcha.

1. Πίνετε πολύ νερό

Κάθε φορά που ξεκινάτε μια νέα διατροφική ρουτίνα, η κατανάλωση νερού βοηθά στην ευκολία της μετάβασης στο σώμα. Βεβαιωθείτε ότι πίνετε τουλάχιστον οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα.

2. Φτιάξτε το matcha στο σπίτι σας

Δοκιμάστε να παρασκευάζετε το matcha στο σπίτι σας - έτσι μπορείτε να γνωρίζετε την ποιότητα του matcha και την ποσότητα της καφεΐνης στο matcha που παρασκευάζετε. Το χαμηλής ποιότητας matcha μπορεί να χαρακτηρίζεται από πικρή γεύση και γεύση γρασιδιού. Γνωρίζοντας πόση καφεΐνη λαμβάνετε από το matcha σας, μπορείτε να ξέρετε πόσο καφέ μπορείτε να σταδιακά να διακόψετε.

3. Μη φοβάστε, και έχετε θετική στάση

Έχετε ακούσει ποτέ ότι ο φόβος μπορεί να επιδεινώσει οποιαδήποτε συμπτώματα στο σώμα σας; Μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται επιγενετική, ο φόβος μας μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον τρόπο που οι κύτταρά μας αντιμετωπίζουν τις αλλαγές. Αν ανησυχείτε ότι θα νιώσετε χειρότερα χωρίς καφέ στη ζωή σας, μπορεί να συμβεί ακριβώς αυτό.

Αντί να αντικαταστήσετε αμέσως τον καφέ σας με matcha, κάντε μια σταδιακή αλλαγή σε εννέα ημέρες, μειώνοντας πρώτα τη χρήση καφέ σας και αντικαθιστώντας το αργά με matcha.

Γιατί εννέα ημέρες; Γενικά, θεωρούμε ότι είναι καλό να κάνουμε τη μετάβαση στο matcha να διαρκέσει για την ίδια χρονική περίοδο που θα βιώνουμε την της διακοπής από τον καφέ. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα συμπτώματα της διακοπής της καφεΐνης εμφανίζονται δώδεκα έως εικοσιτέσσερις ώρες μετά από την τελευταία λήψη καφεΐνης, κορυφώνονται στις είκοσι έως πενήντα ώρες και διαρκούν δύο έως εννέα ημέρες.

Ημέρες ένα έως τρία

Στις πρώτες τρεις ημέρες, ξεκινήστε με ίσες δόσεις καφέ και matcha. Στη συνέχεια, ημέρα με την ημέρα, αυξήστε σταδιακά τo matcha και αποχωριστείτε τον καφέ. Για παράδειγμα, αν πίνετε δύο φλιτζάνια καφέ το πρωί, αντικαταστήστε ένα με μια κούπα matcha.

Παρατηρήστε πώς αισθάνεστε στις ώρες μετά τα φλιτζάνια καφέ και matcha. Τις πρώτες μέρες, πιθανότατα θα νιώθετε ενεργοί, αλλά και σε μια κατάσταση χαλαρής επιφυλακής. Αυτό συμβαίνει επειδή αντικαθιστάτε τη συνήθη λήψη καφεΐνης από τον καφέ με καφεΐνη από το matcha, την οποία ο οργανισμός μας επεξεργάζεται διαφορετικά.

Είναι πιθανό ότι δεν θα βιώσετε σοβαρoύς πονοκεφάλους, τη δυσκολία στον ύπνο ή τον εκνευρισμό που συνοδεύουν την πλήρη αποχή από τον καφέ, επειδή εξακολουθείτε να λαμβάνετε καφεΐνη. Το matcha περιέχει L-theanine, το οποίο διεγείρει την παραγωγή "καλματικών" νευροδιαβιβαστών που ενισχύουν τη συγκέντρωση και τη διάθεση και προωθούν επίσης τον ύπνο.

Ημέρες τέσσερις έως επτά

Από την τέταρτη ή πέμπτη ημέρα, θα θέλετε πιθανότατα περισσότερo matcha και λιγότερο καφέ. Αν συνήθως πίνετε τέσσερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα (π.χ., δύο το πρωί και δύο το απόγευμα), δοκιμάστε να πίνετε μόνο ένα το πρωί. Όταν φτάσετε στο απόγευμα, κάντε την πλήρη μετάβαση στο matcha.

Ημέρες οκτώ και εννέα

Μέχρι την όγδοη ή ένατη ημέρα, θα είστε έτοιμοι και ενθουσιασμένοι να μεταβείτε πλήρως στο matcha. Δεν υπάρχει πλέον καφές, αλλά μόνο matcha τώρα. Σε αυτό το σημείο, αν ο στόχος σας είναι να μειώσετε την ποσότητα καφεΐνης που πίνετε, μπορείτε να αρχίσετε να καταναλώνετε μικρότερες ποσότητες matcha για να μειώσετε την πρόσληψη καφεΐνης.

Σε αντίθεση με την καφεΐνη που βρίσκεται στον καφέ και που ο οργανισμός επεξεργάζεται γρήγορα, η καφεΐνη από το matcha απελευθερώνεται αργά και δεν δημιουργεί εξάρτηση από την ουσία, επομένως δεν θα βιώσετε κανένα σύνδρομο διακοπής της καφεΐνης σε αυτό το σημείο.

Είναι πιθανό επίσης να απολαύσετε περισσότερο από τα πολλά οφέλη που συνοδεύουν την αντικατάσταση της καθημερινής σας κούπας καφέ με matcha.

Είναι το matcha πιο υγιεινό από τον καφέ;

Ναι! Το matcha και ο καφές περιέχουν καφεΐνη, αλλά το matcha έχει πολύ υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών και περιέχει επίσης το αμινοξύ l-θεανίνη, που χαρίζει στο matcha τις χαλαρωτικές ιδιότητες του.

Αγόρασε Matcha Ninja

 

Πηγή: https://matcha.com/blogs/news/switching-from-coffee-to-matcha-everything-you-need-to-know

Επιστροφή στο ιστολόγιο